Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

AutoMobil Facebook oldal AutoMobil Youtube csatorna AutoMobil IWIW klub AutoMobil Twitter csatorna
2014. szeptember 23. kedd
Vészhelyzetre

Vészhelyzetre

Két érdekes, multifunkciós eszközt kaptam rövid próbára az egyik hazai késforgalmazótól. Mindkettő a „sose’ legyen rá szükségem, de ha mégis, akkor életet menthet” kategóriába tartozó, ötletes autós kiegészítő.
2010. március 19. -

CRKT ExiTool

A késmániások körében ismerősen cseng az évről évre rengeteg érdekes modellel előrukkoló amerikai CRKT neve. Filigrán újdonságuk, az ExiTool deklaráltan a különböző okok miatt (ütközés, borulás, vízbe esés) miatt járművükbe szorult autósok menekülését segítő eszköz. A pillekönnyű (45g), mégis robusztus műanyag házba süllyesztett, borotvaéles biztonsági pengével még kétbalkezes felhasználó sem képes sérülést okozni magán, vagy utastársán – ám a biztonsági övbe akasztva egy erőteljes rántással átvághatja azt!

Ha az autó ajtaja valamely, fentebb említett okból nem nyílik, ráadásul az ablakokat sem lehet lehúzni, nincs más hátra, be kell törni valamelyiket! Puszta kézzel legfeljebb egy B-kategóriás akciófilm főhőse képes erre, de ha marokra fogjuk az ExiTool-t, s az oldalából kiálló, edzett acéltüskével ütünk az üvegre, akkor a csúcsán jelentkező pontszerű erőhatásnak köszönhetően nekünk is sikerülhet az életmentő mutatvány (ahogy az a demo-videón is látható: http://www.youtube.com/watch?v=s-QgXsrWxGM). Ja, igen: az üvegtörő csúcs mellett, a kis CRKT élébe rejtett, gombnyomásra éledő, fehér fényű LED szükség esetén zseblámpaként szolgálhat-van itt minden!

Persze, a legjobb eszköz sem ér sokat, ha a kellő pillanatban nincs a szorult helyzetéből mielőbb menekülni vágyó autós keze ügyében…! Erre is gondolt az ExiTool kiötlője, a „mellesleg” neves késtervező, Russ Kommer: a műanyag tokot egy mozdulattal szét lehet nyitni, majd gyakorlaatilag rácsukni a biztonsági övre. Amikor „helyzet van”, nem kell keresgélni, csak lepattintani a helyéről – és használni! A CRKT ExiTool ára 6780,- Ft.

Benchmade Houdini Pro Rescue Tool

Nevéből is következően különleges szabaduló,- és mentőeszköz a szintén késgyártóként elhíresült Benchmade modellje is, mely első pillantásra leginkább egy génmanipulált egykezes (egy kézzel nyitható/csukható) késhez hasonlít. Hordható a mellékelt fekete, tépőzáras, nadrágszíjra is fűzhető korduravászon tokban, vagy anélkül: kényelmesen zsebre lehet vágni, a kicsúszást erős, rugós klipsz gátolja.

A Houdini Pro is háromfunkciós eszköz. A biztonsági öv egyszerű, villámgyors átvágását egy, a markolatból kihajtható, roppant erős és éles, különleges kialakítású (szúrásra, vagy klasszikus vágásra alkalmatlan), biztonsági pengére bízták a konstruktőrök. Övet ugyan nem végtam vele, de a duplán fogott vastag, kemény, erős műanyag kábelkötegelőt olyan játszi könnyedséggel vitte, mint körömolló a hímzőfonalat.

A kihajtható horog mellől tekint a nagyvilágra – így szükség esetén épp a vágandó felületre veti fényét – a szintén fehér fényt kibocsátó LED-lámpás, melynek apró gombakkuja a gyári adatok szerint 10 órás folyamatos üzemidőt szolgáltat. A markolat másik végében az a fekete „kinövés” valójában az üvegtörő szerkezet. Működése szellemes: az ominózus fekete fémhüvelyt nekinyomjuk a lerombolni kívánt üvegfelületnek, és nyomjuk, nyomjuk…mindaddig, míg a hüvelyben lévő vékony acéltüskét előre nem löki a mögötte feszülő rugó – egyenesen az ablaküvegnek, mely darabokra törik. (Így, elsőre talán hihetetlennek tűnik, de a dolog bizony, működik: http://www.youtube.com/watch?v=L8Ergq9nSZc)
A Benchmade Houdini Pro Rescue Tool ára 11 900,-Ft.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is:


Kérjük értékeld a cikket:
Kattints arra a csillagra, amennyire
értékeled a cikket! Köszönjük!
80%
Hozzászólás
Neved:
Biztonsági kérdés: Írd ide, hogy auto: Erre a spam védelem miatt van szükség. Köszönjük!
Belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
Megjegyezzem?
Regisztráció
Céges regisztráció

Elfelejtett jelszó

Amennyiben elfelejtetted a jelszavadat, add meg az e-mail címed és elküldjük neked.

E-mail:
Fotók


Napi ajánlat
Telitalálat az új Subaru WRX

Telitalálat az új Subaru WRX

Tanulmányként mutatkozott be New Yorkban az új Subaru WRX.
Sportosabb lett a Chevrolet Camaro

Sportosabb lett a Chevrolet Camaro

Bemutatkozott a megújult Chevrolet Camaro és egy új csúcsmodell.
Itt az új magyar luxusautó

Itt az új magyar luxusautó

A Mercedes-Benz CLA legnagyobb ellenfele, az Audi A3 Sedan is Magyarországon készül. Bemutatkozott.
Monacót építenek Győrben az alternatív autóknak

Monacót építenek Győrben az alternatív autóknak

Hetedszer rendezik meg Győrben az alternatív hajtású autók versenyét, a Széchenyi Futamot.
PARTNEREINK:
Heti Válasz Otomoto.hu Betegszoba.hu - Orvosiszótár.hu egészségügyi közösségi portál Nyereményfigyelő Médiahullám - ingyenes online médiaelemző szolgáltatás CityAutoRent autókölcsönő Hírmédia.hu HírSEO - hírek a weboldaladra 5 perc alatt GameStar