Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

Tesla sztori: odalett a státusz szimbólum?

2024. április 08. - Várkonyi Gábor Autóblog

Bár érzem, hogy jobb ezt nem bolygatni, mert megjelennek a inkvizítorok, valahol mégis szórakoztat, hogy 2024-ben is akad még olyan, aki korlátlanul elhisz mindent a világ első számú marketingesének.

435287126_932379475345001_9042098633934421422_n.jpg


Továbbra is az a véleményem, hogy nem az autói, hanem a pszichózist kiváltó technikái azok, amik alapján könyveket fognak írni még 100 év múlva is arról, hogy miként malmozta meg a fél világot az autóipari Horst Fuchs.


Azt mindenesetre érdekes látni, hogy hogyan változik a megítélése a mainstream médiában. A meg nem kérdőjelezhető zseniből a flúgos konteós sarokba rakták, ettől persze kicsit szimpatikusabbá is vált, mégis úgy tűnik, hogy sokaknak a személye az, ami most már inkább gátló, mint elvarázsló tényező, amikor a márkáját nézik, és a vásárláson gondolkodnak.

Vevői attitűdöt vizsgáló piackutatások ezt a tendenciát egyértelműen kimutatták az Egyesült Államok piacán.

A hívei, és a befektetői ugyanakkor stabil és nehezen megrengethető blokkot alkotnak, a végtelen növekedés, az FSD, és a vezér "zsenije" együtt még mindig húznak, azoknál, akik hinni akarnak ebben.

Van ugyanakkor alapja is mindennek. Ki akartam tenni a csütörtöki adást, amiben arról beszéltem, hogy miként szorítja ki a kínai gyártók "közössége" a nyugati márkákat a kínai piacról. A számok döbbenetesek, de nem akarom lelőni most a poént. Két gyártó tudott menetelni a kínai piacon, nem kínai márkaként, miközben a többiek milliós nagyságrendben veszítettek el eladási egységeket mindössze pár év alatt: a Tesla és a Toyota. Két eltérőbb gyártót említeni sem lehetne.

Árazás, kiöregedő paletta és fakuló techy imázs ide vagy oda, ez bizony komoly teljesítmény.

Amíg ez fenntartható, addig nem fog repedezni a fundamentum, és azt sejtem, – bár továbbra is nagyon óvatosan merek tippelni a cég jövője kapcsán –, hogy sokáig fenntartható lesz még a kínai siker, miközben a többiek egyre keményebb és fájdalmasabb helyzettel lesznek kénytelenek szembenézni a világ legnagyobb autópiacán.

Végül is a teleshop is forradalom volt a maga pillanatában.

Ami kapcsán vitatkoztunk kicsit az adásban, az az, hogy a státusz szimbólum ügye odalett. Szerintem. Viszont: ezt a sztorit senki sem fogja tudni lemásolni, és újra elmesélni. Ez egyszer működött, de akkor annyira, hogy átszabta az ipart. Hogy ezzel jót tett-e, az már vallási kérdés. Erről meg jobb nem beszélni. :)

A képen egy sikertelen értékesítési kísérlet története van megörökítve. Itt pedig a Wall Street Journal cikke arról, hogy milyen turbulenciák vannak éppen a cégnél.

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr6118374887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása