Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

Rekordot döntött a használtautó-piac februárban Magyarországon

2024. március 22. - Várkonyi Gábor Autóblog
Az új autó eladások kapcsán is szebb számokat látunk, mint amire sokan készültek, az idei évre nézve. Fellángolás, vagy tartós trend? Ezt jártuk röviden körbe a Millásreggeli-ben tegnap.

433139897_922920302957585_4489428437937537673_n.jpg
Szó volt még arról, hogy a szigorodó cyber security szabályozások kapcsán sok modell idő előtt fog eltűnni az EU piacáról, mert modellciklusuk vége felé nem éri már meg átállítani őket arra, hogy megfeleljenek a nagyobb kihívást jelentő, aktualizált előírásoknak.
Ennek kapcsán beszéltünk arról is, hogy az, amit védővámokkal nem feltétlenül sikerült elérni, – azaz korlátozni a kínai nyomulást az Egyesült Államok és az EU autópiacain –, most más módon igyekeznek "megoldani" a politikusok.

Az amerikaiak egyre inkább tartanak attól, hogy a fejlett kínai elektromos autók olyan mennyiségű adatot gyűjtenek és továbbítanak, ami nemzetbiztonsági kockázatokkal jár. Az EU részéről pedig megfogalmazódott, hogy politikusok, rendvédelmi szervek, állami intézmények esetében érdemes lenne-e korlátozni a kínai "okosautók" használatát.

A blokkosodás irányába haladunk, ráadásul elég átlátszóak ezek az érvek. A Tesla kapcsán nem ennyire érzékenyek a felek, pedig az adatvédelem kérdése ott sincs rendezve, igaz, a kínaiak korlátozták is egyes helyeken a használatukat.

Nem a felvetések jogossága a kérdés, hiszen valóban aggályos, hogy az adatgyűjtés és továbbítás terén legnagyobb jóindulattal is szürke zónában tartózkodunk. Hogy hogyan lehet kémkedni egy modern autóval, milyen hátránya lehet az európai cégeknek abból, ha túlzottan korlátozzuk őket adatgyűjtés kapcsán, és jó-e, ha "bezárkózunk" Kínával szemben, kiderül az adásból.

Hallgassátok vissza a beszélgetést a Millásreggeli honlapján, 23:50-től indul a Futómű rovat.

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr7918361563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása