Várkonyi Gábor Autóblog

Várkonyi Gábor Autóblog

A Mercedes-Benz eladná a teljes németországi hálózatát egy kínai márkának?

2024. január 22. - Várkonyi Gábor Autóblog

Källenius, és a matt csillag.

420443390_886374396612176_5137619258303974598_n.jpg

Nem vagyok nagy rajongója a mostani Mercedes vezetésnek, ennek okait többször leírtam már az elmúlt években. A jelenlegi vezető, Ola Källenius stratégiája a földbe állt, ezt nagyjából mostanra ki lehet mondani, a main stream sajtóban is. Hogy mekkora a baj, azt apró jelekből lehetett sejteni eddig is, a kereskedők lázadása, a röhejességig vitt spórolás, az EQ modellek befulladása a kínai piacon, nem sok jót sejtettek. Amikor azt reméltük, hogy a túltolt bringát kicsit irányba rakja a svéd, akkor inkább tekert még egyet rajta.


A helyzet pedig egyre súlyosabb, és a korrekció most sem jön, sőt, megint pont az ellenkezőjét csinálják Stuttgartban annak, amit kellene.

Egyelőre meg nem erősített hírek szerint a teljes németországi hálózatát csomagban értékesítené egy kínai márkának az automobil feltalálója, mert az "online" értékesítésre akarnak koncentrálni. Csak néhány emblematikus helyszínen vinnék tovább a saját szalonokat.

Nem tudok jobb szavakat, egyszerűen a sírás kerülget, ahogy látom, hogyan bánnak el ezzel a márkával, ami ennél a woke csapatnál sokkal többet érdemelne.

A "fix költségek csökkentése" a cél, állítólag, és nem mellesleg sok milliárd eurónyi pénz ömlene a cég kasszájába.

Gond van? Elrontottad a stratégiád? Nem jönnek be a dolgok? Korrigálhatsz, vagy mehetsz vakon tovább az önfelszámolásba.

Eladni, felszámolni az utolsó védműveket, amik előnyt jelentenek az ablakon bemászni készülő kínaiak ellen? Ráadásul azt suttogják, hogy pont kínaik az érdeklődők. Fura, ők hisznek az autószalonok erejében és szerepében. A haladárok és fillérhágók az excelben a költséget látják csak.

Vagy a kínaik tévednek, és nem tudják, hogy tulajdonképpen nincs is szükség szalonokra, vagy a Mercedesnél van akkora likviditási gond, hogy csapra kell verni mindent. Haladásként még el lehet adni ezt is egy ideig.

Azért vagyok a szokásosnál emocionálisabb, mert tényleg a szívem csücske a Mercedes, és csak a rombolást, a herdálást, a hagyaték meggyalázását látom abban, amit a mostani vezetés csinál. Mire? A semmire.

Pénteken a Mercedes által tulajdonolt szalonok vezetőit berendelték Stuttgartba eligazításra. Állítólag az eladás terveit vázolták, de a cég nem kommentálta ezeket az értesüléseket még.

Egy biztos: ez szimbolikusan is rettenetes üzenet. Feladni olyan kirendeltségeket, amelyek évtizedek óta szolgálják ki a Mercedes vevőkörét, azért, hogy bejöjjön egy kis pénz, és nem sokkal utána valami kínai márka virítson a kirakatokban? Mindenkinek elment az esze? Csak csóválom a fejem, és nem értem, hogy mi történik.

Az Autohaus szaklap hírét itt tudjátok elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://varkonyigabor.blog.hu/api/trackback/id/tr4118308585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása