Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

AutoMobil Facebook oldal AutoMobil Youtube csatorna AutoMobil IWIW klub AutoMobil Twitter csatorna
2014. szeptember 18. csütörtök
El a kezekkel!

El a kezekkel!

Bő tíz éve státusszimbólum volt, napjainkban már csak nélkülözhetetlen hétköznapi használati eszköz a mobiltelefon - bizony, még az autóban is! A vezetés közben kézben tartott készülék azonban meglehetősen veszélyes, ezért már nálunk is büntetendő mutatvány.
2010. március 05. -

Telefonálhatunk szabályosan is…

Az autó veszélyes üzem. Ezt tudjuk jól, mint ahogy azt is, hogy a tények makacs dolgok: a mobiltelefon-használattal foglalkozó tanulmányok szerint komoly kockázatnövelő tényező a vezetés közben marokra fogott mobil. Hogy miért? Mert elvonja a figyelmet a vezetéstől és akár 20-30 százalékkal hosszabb reakcióidőt eredményez! (Nem árt tudni, hogy a KRESZ 3. § (2) bekezdése szerint „A gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat”, s a tilalmat megszegő autósok szabálysértését az utoljára 2008-ban szigorított közúti közlekedési előéleti pontrendszer 3 ponttal bünteti!!!)
A szabályok betartására több lehetőség is kínálkozik, most egy Bluetooth-headsetet, és egy kihangosítót próbáltunk ki.

Kicsikém!

A Nokia BH-904 a pehelysúlyú headsetek közé tartozik a maga 18 grammjával, így hosszabb használat után sem zavaró a használata. A kényelmes viseléshez a nem éppen konvencionális - villa alakú, gumírozott – rögzítő rendszer is hozzájárul: igaz, eleinte szokatlan a felhelyezés, de két-három nap után már szinte magától megy a procedúra, s tény, hogy a különleges pántok biztosan tartják a kis „fülest”. A készülék kezelése nincs túlbonyolítva: egyik élén a gumisapka alá rejtett töltőcsatlakozó, a némítás, s a híváskezelés nyomógombja, a másikon a hangerő-szabályozó billenő kapcsolója található, a süllyesztett ki/bekapcsoló gomb a headset belső oldalán lapul. A hívógombbal igazából nincs sok tennivaló, hiszen - amennyiben a párosított telefon képes rá, és van elmentett hangminta - természetesen hanghívások is kezdeményezhetők a headsetről. A „headset”, és „hands free” profilok támogatása is kipipálható, így kevés kivételtől eltekintve a BH-904 segítségével valóban lehetséges a kézhasználat nélküli telefonálás.

A vonzó megjelenés, a jól eltalált, kényelmes forma, a meggyőző szolgáltatáskínálat azonban mit sem ér, ha nem kielégítő a végeredmény: az utóbbi időkben jó néhány tökéletesnek tűnő headset vérzett el nálam a mindennapos használat során. Éppen ezért meglehetősen szkeptikusan fogadtam a finnek üdvöskéjét – ám a digitális jelfeldolgozással (DSP), zaj-és visszhangszűrő elektronikával felvértezett, technós Nokia nem igazán adott alkalmat a kötözködésre. A készülékházból kiemelkedő, éppen a fülkagylóba illeszkedő hangszórócska rendben tette a dolgát, s a spéci (szükség esetén – zajos környezetben – a készülékházból 30 mm-re előrecsúsztatható) mikrofonnak köszönhetően partnerem is mindig értette az általam elmondottakat. A 8 órás beszélgetési, illetve 160 órás készenléti idő szintén dicséretes. A minőséget azonban nem adják olcsón: a BH-904 ára 20 000 Ft – bizony, „házon belül” is találhatunk headsetet, negyedennyiért, igaz, szerényebb hangminőséggel.

Szóljon hangosan!

   
Egy készülék, sok tartozék – röviden így jellemezhető a Nokia legújabb Bluetooth-kihangosítójának gyári csomagja. A szokásos, DC-4 „nevű” autóstöltőn kívül (egy töltéssel 180 óra készenléti, és 30 óra beszélgetési időre képes a készülék) a praktikus, biztonságos rögzítést segítő eszközök szerepelnek a leltárban. A rugós csíptetővel kombinált tépőzáras pánttal a napellenzőre lehet applikálni a HF-510-est, nem rossz a felragasztható műszerfali adapter sem, legjobban mégis a szélvédőre rögzíthető, hihetetlen stabil, tapadókorongos konzol tetszett.
Látszik, hogy a finnek itt is a funkcionalitásra gyúrtak: a HF-510 egyszerű, mint a faék – és szerintem ez így is van rendjén egy autós kiegészítő esetében! A ki/be kapcsológomb a készülékház tetején, töltőcsatlakozó  átellenben, a multi funkciós kapcsoló (hívásfogadás/elutasítás) az energiatakarékos OLED kijelző alatt. Nagy poén a készülék kerületén lévő, sötétszürke gyűrű – ennek elforgatásával lehet a hangerőt szabályozni, illetve a menürendszerben lépkedni. (Telefonunkról max. 600 kontaktot átmásolhatunk a kihangosító memóriájába, s onnan az említett gyűrű tekergetésével lehet kikeresni a kívánt nevet, telefonszámot.)

Egy kihangosítónál persze, egy a lényeg: alkalmas-e feladatának ellátására? Eddigi tapasztalataim meglehetősen lehangolóak voltak, nemigen találkoztam „emészthető” hangminőségű készülékkel. A pofás Nokiától sem vártam csodát - aztán borult a papírforma! Az nem lepett meg, hogy a kijelző felett terpeszkedő hangszórója tiszta, normális beszédhangot produkált (erre – márkanévtől függetlenül - a dicstelenül leszerepelt vetélytársak többsége is képes volt), az már annál inkább, hogy az én hangomat is értették a túl végen.

A fentiek tükrében igen méltányos méltányos a 22 000 Ft-os vételár. 

Ha tetszett, oszd meg másokkal is:


Kérjük értékeld a cikket:
Kattints arra a csillagra, amennyire
értékeled a cikket! Köszönjük!
40%
Hozzászólás
Neved:
Biztonsági kérdés: Írd ide, hogy auto: Erre a spam védelem miatt van szükség. Köszönjük!
oldtájmer 2010. május 02. 12:58
Nagyon bírom, amikor a szőke csajszi úgy kezdi a volántekerést, hogy rögtön elkezd telefonálni. Az is szép, amikor egy éles kanyarban egyik kezében telefon, a másikkal próbálja valahogy bűvölni a kormányt és szemmel láthatóan máshol jár az agya...ezt persze rendőr soha nem látja. Kíváncsi lennék, hány mobilozót kapott el a zsaruhatóság...tényleg, nincs ilyen statisztikátok, gyerekek? A legviccesebb az volt, amikor egy jobbkéz-szabályos utcánál a hölgyike rám meredt a telefonjával és símán ment tovább...Nagyon észnél kell lenni!
Gábor 2010. április 06. 17:43
Először a mobil volt sokaknak státuszszimbólum, ma meg a headset az azoknak a szerencsétleneknek, akik még bevásárolni is azzal a fejükön mennek...
pat20 2010. március 07. 17:36
Engem rohadtul idegesítenek az ilyen szerkezetek. Kipróbáltam, zavar ha a fejemen van. Nekem a beépített kihangosítók jobban bejönnek. A lényeg, hogy ne kézben legyen a mobil!
Belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
Megjegyezzem?
Regisztráció
Céges regisztráció

Elfelejtett jelszó

Amennyiben elfelejtetted a jelszavadat, add meg az e-mail címed és elküldjük neked.

E-mail:
Fotók


Napi ajánlat
Telitalálat az új Subaru WRX

Telitalálat az új Subaru WRX

Tanulmányként mutatkozott be New Yorkban az új Subaru WRX.
Sportosabb lett a Chevrolet Camaro

Sportosabb lett a Chevrolet Camaro

Bemutatkozott a megújult Chevrolet Camaro és egy új csúcsmodell.
Itt az új magyar luxusautó

Itt az új magyar luxusautó

A Mercedes-Benz CLA legnagyobb ellenfele, az Audi A3 Sedan is Magyarországon készül. Bemutatkozott.
Monacót építenek Győrben az alternatív autóknak

Monacót építenek Győrben az alternatív autóknak

Hetedszer rendezik meg Győrben az alternatív hajtású autók versenyét, a Széchenyi Futamot.
PARTNEREINK:
Heti Válasz Otomoto.hu Betegszoba.hu - Orvosiszótár.hu egészségügyi közösségi portál Nyereményfigyelő Médiahullám - ingyenes online médiaelemző szolgáltatás CityAutoRent autókölcsönő Hírmédia.hu HírSEO - hírek a weboldaladra 5 perc alatt GameStar