Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Lép a verda
Könnyes búcsú
2010. június 16.

Eltörlik a járművekre vonatkozó vagyonadót. Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium adózásért felelős államtitkára a minap sajtótájékozatón számolt be arról, hogy már idén tíz adónemet szüntet meg a kormány - csupán az egyszerűsítés kedvéért. Ezek közé tartozik a sokat vitatott, személygépkocsikra, illetve vízi és légi járművekre vonatkozó adó is. Az államtitkár szerint ezzel (és a többi törölt) adónemmel az a legnagyobb baj, hogy a beszedésével járó adminisztrációs költség nagyobb, mint maga az adóbevétel. Eddig 5500, járművekre vonatkozó bevallást kapott az adóhivatal, a befizetett adó összege 241 millió forint volt, ez azonban a mostani határozat után sem jár vissza az adófizetőknek.

Jelenlegi formájában 2010-ben vezették be a vagyonadót, amely az öreg, de erős autókkal járókat is sújtotta. Nem az autó értéke határozta meg ugyanis az adófizetési kötelezettséget, hanem a jármű motorjának teljesítménye. A 125 kW-nál, azaz 170 lóerőnél erősebb autók után kellett extra terheket leróni, függetlenül a jármű korától. 125 és 175 kW között (170-238 LE) a normál gépjárműadó dupláját, 175-200 kW-ig a két és félszeresét, míg 200 kW (272 LE) felett a háromszorosát kellett kifizetni.

Hát jó. Sokan befizettük a felét, vissza nem jár, a béka lenyelve. Fogjuk fel úgy, hogy ezzel is hozzájárultunk drága kis országunk felvirágoztatásához. Mondjuk közben csak nem tudom kiverni azt a fejemből, hogy inkább mások személyes gyarapodását segítettük elő, na mindegy. A szeptemberre esedékes második részlet csekkje mindenesetre már a kukában. Pardon, a szelektív hulladékgyűjtőbe szánt papírok közé. Boldogan összetépve. Pazar. De miért gondolom úgy, hogy ennek is meglesz a böjtje?

Kántor István

Kérjük értékeld a cikket:
Kattints arra a csillagra, amennyire
értékeled a cikket! Köszönjük!
0%

oldtájmer 2010. június 24. 14:27
A böjtje azért lesz meg, mert a bürokraták - mindegy hogy milyen színekben futbaloznak - rafináltak. Majd valamit szép csendben (egy kis kulcsocskát itt-ott pl. áfát) felsrófolnak és máris pénzénél van az állam, vagyis mi, mert az állam mi vagyunk, ugyebár.
Fotók

Én is hozzászólok...
Neved: 
Biztonsági kérdés: Írd ide, hogy auto
Erre a spam védelem miatt van szükség. Köszönjük!

Napi ajánlat
Telitalálat az új Subaru WRX

Telitalálat az új Subaru WRX

Tanulmányként mutatkozott be New Yorkban az új Subaru WRX.
Sportosabb lett a Chevrolet Camaro

Sportosabb lett a Chevrolet Camaro

Bemutatkozott a megújult Chevrolet Camaro és egy új csúcsmodell.
Itt az új magyar luxusautó

Itt az új magyar luxusautó

A Mercedes-Benz CLA legnagyobb ellenfele, az Audi A3 Sedan is Magyarországon készül. Bemutatkozott.
Monacót építenek Győrben az alternatív autóknak

Monacót építenek Győrben az alternatív autóknak

Hetedszer rendezik meg Győrben az alternatív hajtású autók versenyét, a Széchenyi Futamot.
PARTNEREINK:
Heti Válasz Otomoto.hu Betegszoba.hu - Orvosiszótár.hu egészségügyi közösségi portál Nyereményfigyelő Médiahullám - ingyenes online médiaelemző szolgáltatás CityAutoRent autókölcsönő Hírmédia.hu HírSEO - hírek a weboldaladra 5 perc alatt GameStar