Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

AutoMobil Facebook oldal AutoMobil Youtube csatorna AutoMobil IWIW klub AutoMobil Twitter csatorna
2014. október 02. csütörtök
A büntetés ára

A büntetés ára

...ugyanúgy büntetik a százezres autócskában szabálytalankodó kisnyugdíjast, mint a luxusgépével királykodó nagyvállalkozót? Ön hogy fogadna egy 300 ezres bírságot?
Lép a verda
A büntetés ára
2010. április 02.

Az állam egyik remek bevételi forrása a mindenféle bírság, igyekszik is rendesen. Elég egy traffipax egy jó zsíros útkereszteződésbe, ahol „véletlenül” kinn felejtették a 30-as táblát az útfelújítás után, és mehet a kaszálás. A maximális bírság 300 ezer Ft, ami azért megviselné a költségvetésemet jelen pillanatban. És az Önét?

Merthogy szerintem ez igazságtalan. Persze nagypapám a négyütemű Trabival nem fog 250-et menni az M7-esen, de 30-as táblánál 70-nel éppen levehetik, és már megy is a csekk, hajszálpontosan kéthavi nyugdíj összegéről. Az új S 600 sofőrjének meg mennyi a 300 ezer? Ennyit költött a tegnapi buliban Siófokon… Nem fog örülni, de nem hiszem, hogy megrázza a dolog.

Lehetne például jövedelem-alapon büntetni, a maximális büntetés mondjuk a havi apanázs 50 százaléka. De várjunk csak, hát éppen azért tart ott az ország, ahol, mert a 3 millió munkavállaló közel fele (!) minimálbérre van bejelentve, nem jó hát az ötlet.

Amit én a megfelelő miniszteri posztban bevezetnék, az a következő: a büntetés mértéke az autó értékének függvénye legyen, annak maximum 10 százaléka. Vagyis egy átlagos, 3 milliós kocsi után megmaradna a 300 ezres bírságplafon, egy százezret érő ladás viszont csak tízezret fizetne, ami neki valószínűleg ugyanolyan megterhelő. Az új 7-es BMW-s meg igenis fizethessen 2,5 milliót, ha extrém módon szabályt szeg.

Ez szerintem visszatartó erő lenne, és igazságos súlyozás. Persze egy szűk réteg nagyon rosszul járna: mi, autós újságírók. Nem vagyunk gazdagok, időnként mégis drága autókban ülünk egy-egy hétig, de én egy igazi mártír vagyok, így is bevállalnám.

Galambos Zoltán
az automobil.hu szerkesztője

Kérjük értékeld a cikket:
Kattints arra a csillagra, amennyire
értékeled a cikket! Köszönjük!
70%

Hofi 2010. április 13. 21:03
Tény, hogy a közlekedési kultúránk a béka feneke alatt van! Azonban a "rend éber őrei" jellemzően, lesből fotózva a kisembert büntetik, ha a megengedett sebességet túllépik 30 km/h-val. a Mások lakott területen belül az 50-60 km/h sebességgel közlekedőket úgy előzik dupla záróvonalon át, hogy szinte állva hagyják őket a BMW-kel, Audikkal, stb, a rendőrök meg félre néznek, nehogy kellemetlenségük legyen! Mindezt többen egyidejűleg, mert kevés a rendőr.... Közben a hátrányos helyzetűek meg nyugodtan kirabolják a lakosságot, mert erre nem jut erőforrás! Röhej!!!
Zotyi 2010. április 08. 08:09
Emberek! Igazságtalan vagy sem, a büntetés nem a "szabálytalanság ára". Nem az a helyzet, hogy ennyiért lehet 90-nel menni 30-as táblánál. Tessék betartani a szabályokat, és akkor nem lesz gond. Amúgy ha valaki trabival megy 90-nel 30-as táblánál, az veszélyesebb (elsősorban rá és az utasaira nézve), mint ha BMW-vel tenné ugyanezt. Gyengébb fékek, valószínűleg gyengébb minőségű gumi, nincs ABS, stb. Ha meg nyugdíjas az illető, akkor valószínűleg a reflexei is rosszabbak, mint egy 30 éves újgazdagnak. Ezt is belekalkuláltátok, amikor azt mondjátok, hogy neki legyen csak 10ezer?
mraz 2010. április 06. 10:52
Minél drágább a kocsi, annál kisebb büntetést!
Volkov Ilja 2010. április 02. 13:12
Továbbá az is igaz szerintem, hogy a szarabb autóst a 1.5 alattit többször fogják igazoltatni, és megállítani, belekötni. Több a hiba lehetősége, büntessük meg. Hiszen kell a pont a nap végére az őrsön. :/
Bihal Ferenc 2010. április 02. 13:02
Tévedés! A luxus verdást NEM büntetik meg,mert hátrányos helyzetű...stb
Fotók

Én is hozzászólok...
Neved: 
Biztonsági kérdés: Írd ide, hogy auto
Erre a spam védelem miatt van szükség. Köszönjük!

Napi ajánlat
Telitalálat az új Subaru WRX

Telitalálat az új Subaru WRX

Tanulmányként mutatkozott be New Yorkban az új Subaru WRX.
Sportosabb lett a Chevrolet Camaro

Sportosabb lett a Chevrolet Camaro

Bemutatkozott a megújult Chevrolet Camaro és egy új csúcsmodell.
Itt az új magyar luxusautó

Itt az új magyar luxusautó

A Mercedes-Benz CLA legnagyobb ellenfele, az Audi A3 Sedan is Magyarországon készül. Bemutatkozott.
Monacót építenek Győrben az alternatív autóknak

Monacót építenek Győrben az alternatív autóknak

Hetedszer rendezik meg Győrben az alternatív hajtású autók versenyét, a Széchenyi Futamot.
PARTNEREINK:
Heti Válasz Otomoto.hu Betegszoba.hu - Orvosiszótár.hu egészségügyi közösségi portál Nyereményfigyelő Médiahullám - ingyenes online médiaelemző szolgáltatás CityAutoRent autókölcsönő Hírmédia.hu HírSEO - hírek a weboldaladra 5 perc alatt GameStar