Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Lép a verda
Vége az autózásnak?
2010. december 14.

Vége az autózásnak? Nem, nincs, persze, hogy nincs. Még van olaj az araboknál és az amerikaiaknál. Lehet venni, lehet tankolni. Most van olyan kút, ahol már 370-ért adnak egy liter 95-ös benzint. Ez szép! Egy 7 litert fogyasztó autóval 2590 Ft-ba kerül megtenni a 100 kilométert. Tavaly ugyanebben az időszakban az APEH 299 forintos elszámolási árat alkalmazott, azaz ha abból indulunk ki, ugyanezzel az autóval 2093 forintért gyűrtük le a százast. Csodás kis emelkedés, csesszék meg.

De tudják mi az igazi baj? Nézzük meg, mi történik, ha abban az autóban nem csak a sofőr gubbaszt, hanem összesen négy felnőtt utazik. Ha nincsenek közös kasszán, elosztjuk az összeget néggyel, és kijön, hogy a mostani árszinttel 647,5 forint/fő a benzinköltség. Vessünk egy pillantást mondjuk a MÁV menetrendre. 100 km, legyen egy oda-vissza 50-50 km-es út. Mondjuk Budapest - Esztergom viszonylat... Ide tényleg megy vonat. Egy jegy 1100 Ft, oda-vissza tehát 2200. Négy embernek 8800. Vagyis megéri az autó.

Ja, és az egyéb költségek? Éves szerviz, biztosítás, gumik, amortizáció? Na, jó, vegyük azokat is: vegyünk évente 80 000 forintot, ez fedez mindent. 15 000 km-es éves futásteljesítménynél minden kilométer 5,3 forintba kerül. Tehát a 2590 forinthoz adjunk hozzá 530-at; 3120 forint az autózás, ami azt jelenti, hogy nyerünk több mint ötezret. Persze, most lehet felhördülni, hogy hülye ez, hát ki utazik jeggyel, amikor ott a bérlet? Ez igaz.

Tudják mennyiért kínálja a remek vasúttársaság 50 km-re a 30 napos bérletet? 35 000 forintért! Ha mondjuk 20 napot dolgozik valaki egy hónapban, autóval megtesz 2000 kilométert a 100 km-es út miatt. A durva 370 forintos benzinnel 51 800 forintra jön ki a benzinköltség, vagyis ha ketten utaznak, és hozzáadjuk az autó egyéb költségeit (2000 km-es távnál: 10 600 Ft), már jobban járnak.

És most példálózhattam volna a Volánbusszal vagy a BKV- val is, hasonló különbségek jöttek volna ki. Ráadásul az autóban nincs kényelmetlenség, van fűtés, zene, kaja, és még az ember arcába sem büfögnek. Na ez a nem mindegy! Még hogy vége az autózásnak...

Pista bácsi

Ha tetszett, oszd meg másokkal is:


Kérjük értékeld a cikket:
Kattints arra a csillagra, amennyire
értékeled a cikket! Köszönjük!
86%

mi nem foglalt még 2010. december 16. 17:27
kicsit hibás ez a számítás. 80 ezerből nincs meg az éves karbantartása és terhei ehy autónak, hát még az értékvesztése.
Andga 2010. december 15. 11:26
Ez a kormány hibája. mindet el lopnak amit csak lehet. Nekik mindent lehet,megszavaztátok!!
Belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
Megjegyezzem?
Regisztráció
Céges regisztráció

Elfelejtett jelszó

Amennyiben elfelejtetted a jelszavadat, add meg az e-mail címed és elküldjük neked.

E-mail:
Én is hozzászólok...
Neved: 
Biztonsági kérdés: Írd ide, hogy auto
Erre a spam védelem miatt van szükség. Köszönjük!

Napi ajánlat
Telitalálat az új Subaru WRX

Telitalálat az új Subaru WRX

Tanulmányként mutatkozott be New Yorkban az új Subaru WRX.
Sportosabb lett a Chevrolet Camaro

Sportosabb lett a Chevrolet Camaro

Bemutatkozott a megújult Chevrolet Camaro és egy új csúcsmodell.
Itt az új magyar luxusautó

Itt az új magyar luxusautó

A Mercedes-Benz CLA legnagyobb ellenfele, az Audi A3 Sedan is Magyarországon készül. Bemutatkozott.
Monacót építenek Győrben az alternatív autóknak

Monacót építenek Győrben az alternatív autóknak

Hetedszer rendezik meg Győrben az alternatív hajtású autók versenyét, a Széchenyi Futamot.
PARTNEREINK:
Heti Válasz Otomoto.hu Betegszoba.hu - Orvosiszótár.hu egészségügyi közösségi portál Nyereményfigyelő Médiahullám - ingyenes online médiaelemző szolgáltatás CityAutoRent autókölcsönő Hírmédia.hu HírSEO - hírek a weboldaladra 5 perc alatt GameStar