Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Felező díjcsomag
Jó kisautó 1,4 millióért
2010. december 05. - Várkonyi Gábor
Kerülve a minősíthetetlen szemetet, a sokadik gazdás tekert, tákolt-gányolt vasakat.

Két romos, tizenéves kisautó árából - azaz egy jobbfajta bicikliért kért pénzből -, valamint nagyjából egymillió forint ráfizetéséből szolid, megbízható kisautót kellett varázsolnom. Tehát 1.2, legjobb esetben 1.4 millió forintból gazdálkodva egy olyan kocsit kerestem, ami nem terheli túlságosan a leendő tulajdonos pénztárcáját drága alkatrészárakkal, magas fogyasztással vagy éppen súlyos biztosítási tételekkel. A tipikus magyar használtautó-igény.

A leendő (hölgy) vásárló kívánalmait, ízlését felmérve nagyjából arra jutottam, hogy a VW csoport sikertípusai, Polo-Fabia-Ibiza szentháromság, esetleg egy Jazz, de leginkább egy 2005 utáni Swift lehet a befutó. Ismerve a hazai állapotokat, nem tűnt teljesíthetetlennek, de nem is volt feltétlenül egyszerű a feladat. Kínálat ugyan van ebben az árfekvésben, nagy része viszont minősíthetetlen szemét az itthoni felhozatalnak.

Az eladó autók jelentős része banki finanszírozásból visszavett, tákolt-gányolt darab, másik hányada sokadik gazdás, múlt nélküli, óraállás-felezésen túlesett, szépített vas. Adott hát a rizikó egy jó kis belefutásba, szerencsére ezeknél az autóknál azért nem ritka a magyar előélet és az első tulajdonos. Ha ráadásul vidékről találunk kocsit, amit személyesen a tulaj árul, lekérdezhető szervizkönyvvel és gondosan megtartott szervizszámlákkal, akkor a szóba jöhető átverések számát meg is tizedeltük.

Így tettem én is, rutinból. Mindig igaz, de ebben a kategóriában különösen érvényes a tétel, amely szerint a ganét a tökéletes darabtól 100-200 ezer forint választja el. Egy normálisabb szerviz ára. Én pedig szeretek biztosra menni. Ismerve a nepperek hozzáállását, nem azzal akarom tölteni az autók ellenőrzésére fordított idő nagyobb részét, hogy rájöjjek a magyaros furfangra. Arra nem áll rá az agyam. Hagyom is.

Feltérképezve a kínálatot nagyjából arra lehet jutni, hogy 7-8 éves Polók, és kicsit fiatalabb platformtársai férnek bele az árkategóriába, ha ragaszkodunk a már említett dolgokhoz. Extraügyben az ABS, legalább két elektromos ablak és manuális klíma, valamint öt ajtó az alapkövetelmény. Semmi luxus. Pragmatikus, hideg fejjel elhatározott szükséges minimum. Ezzel 2010-ben talán már senki sem vitatkozik.

Továbblépve a típuspalettán, a Jazz következik: ennyi pénzért még a nagyon korai évjáratok esetében is szinte reménytelen vállalkozás. Itthon kifejezetten drága kisautónak számít, az alapkivitelekben is megtalálható legalább az ABS, rendkívül népszerű, tágas, nagyon megbízható, egyszóval keresett. Tudják ezt a szerencselovagok is, a jobb euróárfolyamok idejében kamionszámra érkeztek a kiflibe hajlott használtak kintről. A forgatókönyv a szokásos: lopott alkatrészekből összehányva, szétszilikonozva, kinyalva, az átlagnál épp csak egy picit olcsóbban kínálva vonzották azokat a vásárlókat, akik hisznek a "meghúzás miatt újrafújva" kezdetű mesékben. Na, ilyesmiket lehet kapni 1.3 millió körül. Kár, mert egyébként remek kis autó.

A legésszerűbb választás a frissebb generációs Swift. Ennyi pénzért is válogathatunk normális darabok közül, a rengetek bankos hulladék kellőképpen lenyomta az árakat, egészen jó vételekre is akadhatunk időnként. Ráadásul a legöregebb is csupán 5 éves még, jellemzően nem is kell rájuk sokat költeni, ha van is velük gond, akkor sem horror ára problémákra kell gondolni. Ami egyértelmű pozitívum, hogy az alapmotor is használható menetteljesítményeket nyújt. Ezt például nem lehet a VW csoportos 1.2-es, háromhengeres benzinmotorokról elmondani. Hátrány, hogy kicsit béna az üléspozíció, és semmi sem gyilkolja annyira a bennünk lévő sznobságot, mint az a bizonyos S betűs kulcs. Túlélhető problémák.

A választás egy Swiftre esett, vidékről, első tulajtól, magas felszereltséggel, 70 ezer körüli futásteljesítménnyel, és egynégyből kijött. Folyt köv.

 


 

A Felező díjcsomag blogban Várkonyi Gábor szakértő, tanácsadó és kereskedő jóvoltából segítünk eligazodni a használtautós dzsungelben. Konkrét eseteken keresztül mutatjuk be a neppervilágot úgy, ahogy arról sehol máshol nem olvashatsz. Kérdéseid, észrevételeid a szerkesztoseg@automobil.hu címre küldheted el.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is:


Kérjük értékeld a cikket:
Kattints arra a csillagra, amennyire
értékeled a cikket! Köszönjük!
84%
Hozzászólás
Neved:
Biztonsági kérdés: Írd ide, hogy auto: Erre a spam védelem miatt van szükség. Köszönjük!
Butykos Ödéma 2013. június 25. 20:51
Ez a blog is hamar "leült"... 2010 decemberében egy cikk, a végén, hogy folyt. köv., aztán nesze semmi, fogd meg jól... lósz@r habbal...
lényeglátó 2010. december 06. 04:17
Miért nincs, puli, olcsó kabinroller, mi kerül 1 skírón milliókba? Az adó a vám, meg amit a politika ellop, elbarmol?
Zolee 2010. december 05. 21:03
Zoli! Az általad felsorolt típusok mindegyikénél többet ér egy Suzuki! Csak a sznobok ócsárolják! A Swift egy rendkívül megbízható járgány!
jozsi79 2010. december 05. 19:49
Suzuki,chevrolet,daewoo,renault. Szinte a kocsi keres magának sofőrt.
Ernő 2010. december 05. 19:43
500ezerért olyan Ladát lehet venni hogy megszólal! Ráadásul a szervízköltsége is a tizede egy nyugatinak
Várkonyi Gábor 2010. december 05. 18:06
Kedves Zoli, ebben a blogban többek között arról lesz szó, hogy egyes vásárlók különböző igények,szempontok és anyagi lehetőségek alapján mit választottak, illetve hogyan segítettem őket ebben. Ennél a konkrét esetnél egyedülálló nő keresett kifejezetten kicsi autót. Lesz olyan is amikor 1,5 millióból kell családi autót kihozni. Akkor majd írók az általad említett autókról is. üdv.: VG
Zoli 2010. december 05. 17:57
1.4millóból már autót is lehet kapni, nem muszáj SWIFT-et venni!!!!! Lehet, hogy 1-2 évvel idősebb de el lehet benne férni! Pl.:Citroen Xsara, Skoda Fabia, Chevrolet Lacetti...stb.
témann 2010. december 05. 15:47
nepper sztorikat akarok

Napi ajánlat
Telitalálat az új Subaru WRX

Telitalálat az új Subaru WRX

Tanulmányként mutatkozott be New Yorkban az új Subaru WRX.
Sportosabb lett a Chevrolet Camaro

Sportosabb lett a Chevrolet Camaro

Bemutatkozott a megújult Chevrolet Camaro és egy új csúcsmodell.
Itt az új magyar luxusautó

Itt az új magyar luxusautó

A Mercedes-Benz CLA legnagyobb ellenfele, az Audi A3 Sedan is Magyarországon készül. Bemutatkozott.
Monacót építenek Győrben az alternatív autóknak

Monacót építenek Győrben az alternatív autóknak

Hetedszer rendezik meg Győrben az alternatív hajtású autók versenyét, a Széchenyi Futamot.
PARTNEREINK:
Heti Válasz Otomoto.hu Betegszoba.hu - Orvosiszótár.hu egészségügyi közösségi portál Nyereményfigyelő Médiahullám - ingyenes online médiaelemző szolgáltatás CityAutoRent autókölcsönő Hírmédia.hu HírSEO - hírek a weboldaladra 5 perc alatt GameStar