Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

AutoMobil Facebook oldal AutoMobil Youtube csatorna AutoMobil IWIW klub AutoMobil Twitter csatorna
2014. szeptember 22. hétfő
Egy kis cserbenhagyás

Egy kis cserbenhagyás

... ha országúton egy szembejövő autós letöri egy másik tükrét és tovább hajt, vagy ha valaki meghúz egy másik kocsit és mint aki jól végezte dolgát távozik a helyszínről?
Lép a verda
Egy kis cserbenhagyás
2010. március 20.

Országúton a szembejövő tükröd töri, s robog tovább. Tanúja vagy, amint parkolásnál valaki agyonhúz egy másikat, s távozna. Két ügy, egy nap, ész megáll.

Dunaföldvár után 6-os út, kollégával Szekszárd felé gyönyörködünk a hirtelen szép tavaszban. Csatt, a szembejövő sávból ki tudja miért, de csúnyán átlógó suzukis pazarul telibeveri tizenmilliós tesztautónk tükrét, az övével. És nem 90-nel, és nem áll meg. Visszanézett-e? Meggyőződött-e arról, hogy semmi bajunk nem eshetett? Kötve hiszem. Mi persze azonnal félre, kiszáll, megtekint, konstatál, fordul és üldözőbe vesz. Utolér, kielőz, leint, kipattan. Hogy az SX4-gyel ámokfutó hölgy a későbbiekben elismer, kitölt és bűnbán, hogy csak karcolásokról van szó, hogy időbeosztásunk és agyunk is borul, mellékes.

Ugyanaznap Budapest, nyolcadik kerület, szűk utcácskák, egyirányúak, sarok, tömeg. Gyanútlanul parkolunk, s arra leszünk figyelmesek, hogy egy hatvanas úr eleve szabálytalanul tolatgatva bénázik, s Mitsubishijével akkurátusan meghúz, megnyom egy Opelt. Majd igazít, tovább tolatgat, feltart egy fél országot, végül lázasan integető neje segítségével csak beáll egy helyre. Tán parkolójegyet sem vesz, és dolgára indul. Nem hisszük el.

Negyedóra is eltelik, sajnos még várnunk kell, hát alkalmunk nyílik megfigyelni, hogy semmi sem történik. Az opeles nem ért vissza, elkövetőnk sem. Épp fogalmazunk egy cetlit rendszámmal, miegymással a károsultnak, amikor bácsi és néni jön, s megy. Menne, nem hagyjuk. Chuck Norris hozzánk, szörnyű igazságérzetünkhöz képest smafu. És ami már tényleg kicsapja a biztosítékot: bácsi tagad. Hazudik. Ráolvasunk, békésen, rendőrt emlegetünk, csöppet megijed, újfent félreáll már azzal a szándékkal, hogy megvárja áldozatát. Ámen.

Bevallom, nem kerestem rá, nem néztem utána megszállottan a pontos meghatározásoknak, törvényi előírásoknak. Valami ilyesmik azért rémlenek idevágólag: a KRESZ megállási kötelezettséget ír elő a közlekedési balesetet okozó jármű vezetője részére; szabadságvesztéssel, közmunkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő...; meg kell győződni arról, hogy történt-e sérülés...; gondatlan bűncselekmény... Ésatöbbi, és még csak nem is ez a legfontosabb. Naná, az elv.

Ön mit szól ehhez? Ön mit tesz hasonló helyzetben? Én még nem voltam (károkozóként), ám ha leszek, felelősségteljesen akarok és fogok cselekedni. Nem feltétlen a törvény, a kötelesség, a kötelezettség, a bünti - magam, a lelkiismeretem miatt.

Kántor István
az automobil.hu szerkesztője

Ha tetszett, oszd meg másokkal is:


Kérjük értékeld a cikket:
Kattints arra a csillagra, amennyire
értékeled a cikket! Köszönjük!
74%

Gábor 2010. április 14. 20:49
Budapesten az Erzsébet Kir. útja ill. a Fogarasi útja sarkánál dolgozom. Az utcán tudok parkolni, 2 hete hátulról nekimentek a parkoló autómnak, természetes telefonszámot, betétlapot nem hagytak. Ma szintén a parkoló autómba tolattak bele, immáron az első lökhárítót ill. a bal első sárvédőt célba véve. Természetesen betétlap, telefonszám ismét nincs. Persze a környéken senki nem látott semmit. Több mint dühítő!
Madár 2010. március 24. 19:04
Sokat járok Erdélyben, ott azért legendásan rosszak az utak! :) De az az igazság, hogy kezdik utolérni a magyar utakat, ami szomorú... Az eredeti témához: azért szerintetek a gazdasági helyzettel nem függ (legalább egy kicsit) össze ez a felelőtlenség, és könyöklés?
petike 2010. március 24. 09:12
Ez sajnos egy mindennapos eset, és ami szomorú, hogy lassan mindenki megelőz bennünket utak minőségét, kultúráltságot illetően. Ez van....
pamacs 2010. március 22. 08:34
Attól, hogy ezeket európai módon rendezzük még nagyon messze vagyunk, de lehet, hogy soha nem érünk is oda...szerintem!
attis 2010. március 20. 19:58
1 hete épp szálltam ki az autómból, s az erős szél kitépte a kezemből az ajtót. eredmény egy csúnya ajtó nyom a szomszéd autón. cetli otthagy biztonságos helyen. még nem hívott... ilyen is van. viszont egy pont fordított helyzetben (amikor csak gondolták h én vagyok az elkövető) reggelre egy 2 kiszúrt gumi várt... na az nem volt vicces :)
Gabesz 2010. március 20. 11:51
sopánka: tudom, hogy ez csak álom. Ezért is írtam így. Magyarországon ezt a fajta problémát szerintem sokminden másra is rá lehet húzni sajnos. Taposunk, megyünk előre, és lesz*rjuk, hogy a mással mi van. Tisztelet a kivételnek: nagyon jó azt látni, amikor valaki szembe megy az árral, és felvállalja a tetteit! :] Nem mellékesen szerintem így fejlődik egy egészséges jellem!
Pairlucky 2010. március 20. 11:37
Velem is előfordult, hogy parkolóba gyönyörűen végighúzta valaki az autómat, de láss csodát: megvárt! 100 ezer volt a javítás. Ahogy kész lett az autó, rá 2 hétre ugyanott nyomta meg valaki... ő nem várt meg, és cetlit sem írt.
sopánka 2010. március 20. 09:03
Gabesz: Ez egy gyönyörű rózsaszín álom! Ettől olyan, de olyan messze vagyunk... Felhívom a szíves figyelmeteket, hogy ez Magyarország! Eddig 4 ilyen esetem volt, 4 autómat húzták meg különböző parkolókban. Az egyiken 200 ezer forintos kár lett.
Gabesz 2010. március 20. 08:19
Érdekes sztorik, velem is megtörtént pár hónapja, hogy a Felvonulási téri nagy parkolóban hagyva autómat délutánra az első lökhárító több helyen összenyomva, a rendszámtábla közepében egyértelmű vonóhorog nyom... kerestem a cetlit, de én sem találtam. Ez nem pénzről szól, ez tényleg elvekről. Felesleges ideális társadalomról beszélni, de azért megemlítem: ha mindenki becsületesen felvállalná a hibáit, az valószínű nem járna a nagy átlagnak plusz költséggel, hiszen amikor neked okoznak hasonló kárt, visszajöhet a becsületesség ára... Én erről álmodom... :P
Én is hozzászólok...
Neved: 
Biztonsági kérdés: Írd ide, hogy auto
Erre a spam védelem miatt van szükség. Köszönjük!

Napi ajánlat
Telitalálat az új Subaru WRX

Telitalálat az új Subaru WRX

Tanulmányként mutatkozott be New Yorkban az új Subaru WRX.
Sportosabb lett a Chevrolet Camaro

Sportosabb lett a Chevrolet Camaro

Bemutatkozott a megújult Chevrolet Camaro és egy új csúcsmodell.
Itt az új magyar luxusautó

Itt az új magyar luxusautó

A Mercedes-Benz CLA legnagyobb ellenfele, az Audi A3 Sedan is Magyarországon készül. Bemutatkozott.
Monacót építenek Győrben az alternatív autóknak

Monacót építenek Győrben az alternatív autóknak

Hetedszer rendezik meg Győrben az alternatív hajtású autók versenyét, a Széchenyi Futamot.
PARTNEREINK:
Heti Válasz Otomoto.hu Betegszoba.hu - Orvosiszótár.hu egészségügyi közösségi portál Nyereményfigyelő Médiahullám - ingyenes online médiaelemző szolgáltatás CityAutoRent autókölcsönő Hírmédia.hu HírSEO - hírek a weboldaladra 5 perc alatt GameStar