Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

AutoMobil Facebook oldal AutoMobil Youtube csatorna AutoMobil IWIW klub AutoMobil Twitter csatorna
2014. október 02. csütörtök
Tényleg a lágymányosi csomópont a gyilkos?

Tényleg a lágymányosi csomópont a gyilkos?

Nagy vihart kavart a Lágymányosi hídra rossz irányból felhajtó fiatalok (bal)esete.
Lép a verda
Tényleg a lágymányosi csomópont a gyilkos?
2010. november 22.

Tény: csütörtök hajnalban a Lágymányosi híd felhajtóján olyan tragédia történt, amelynek feldolgozásához nagyon sok időre lesz szüksége nagyon sok embernek. Hatan ültek abban a Ford Fiestában, amelynek 18 éves sofőrje elvétette a Lágymányosi híd felhajtóját, a forgalommal szemben ment, majd összeütközött egy postás teherautóval. Hárman azonnal meghaltak, a többieket még nem lehetett kihallgatni.

Nem ittak a fiatalok, akik a Jászság Népi Együttes tagjai voltak, fellépés után a Fonóból igyekeztek haza Jászberénybe. Innentől vált érdekessé a történet, rögtön "helyismerettel nem rendelkező" fiatalokká váltak a hírekben, akiknek balesetébe megpróbálták belekeverni a táblázás és felfestések hiányosságait.

Itt álljunk meg egy kicsit: valóban borzalmas, nehezen emészthető tragédia történt, de olyan, amelyet kivételesen nem lehet ráfogni semmilyen láthatatlan bürokratára, csak az autót vezető 18 évesre. Akármennyire is együttérzünk vele, akármennyire is borzalmas a vállára nehezedő felelősségi teher, attól nem lesz jobb neki, ha a táblázásokra és felfestésekre fogják hibáját. A feldolgozásban segíthet a dolog, de ezzel csak a valós okokat kendőzzük el.

Nem tudjuk, mi történt, hogy miként került az autó a felhajtóra, a Lágymányosi hidat azonban 15 éve adták át. Ennél a csomópontnál számtalan logikátlanabbat lehet találni a városban, a kötelező haladási irányt jelző táblák iránymutatási egyértelműek, amire bizonyíték, hogy ilyen jellegű balesetre még nem volt példa az adott helyszínen. Nemhogy három, egy élet elvesztése is tragikus lenne egy rosszul táblázott csomópont miatt, de itt most nem erről, hanem minden valószínűség szerint emberi hibáról, figyelmetlenségről van szó, mely három emberéletbe került.

Ilyen esetekben a média dolga sem az lenne, hogy alákérdezésekkel, illetve egyéb más módokon azt az elvárt választ szedje ki szakértőkből, hogy nem egyértelmű a csomópont, mert ez csak felesleges hangulatkeltési elem. Csak egyvalamire alkalmas, vitaindításra, de abból legalább pozitív gondolat, ötlet is kisülhet, ha következményeként legalább egy, valóban zavaros csomópontot rendbetesznek.

Hétfő délelőtt a Lágymányosi hídhoz is kihelyeztek két új behajtani tilos táblát, biztos, ami biztos alapon.

Gellér Attila

Ha tetszett, oszd meg másokkal is:


Kérjük értékeld a cikket:
Kattints arra a csillagra, amennyire
értékeled a cikket! Köszönjük!
76%

svarc 2010. november 22. 15:31
mindek elött... megdöbbent a tragédia, együttérzek az érintettekkel... ...de nem értem Szabó úr felvetését : ha előttem van egy behajtani tilos tábla, mi közöm van ahhoz, hogy a védett út másik végén milyen tábla van, vagy nincs...a Behajtani tilos tábla egyértelmű ... szegény vezető, mennyire volt figyelemmel a KRESZ szabályira, ha egy 5 féröhelyes gk-ba hatan ültek ? ... ad absurdum, hol ült a hatodik utas ? ... mennyiben zavarta a vezetőt ? ... és számtalan a kérdés ... sajnos megválaszolatlanul ... részvétem ...
kucsifriti 2010. november 22. 14:54
Én is így gondolom!sajnálatos ami a fiatalokkal történt..de attól még ő az elsődleges felelős..már akkor szabályt sértett mikor 6-an beültek az autóba.ő hibázott és nem a táblák..
Szabó János 2010. november 22. 14:53
A cikk sajnos hibás. Az említett táblákkal együtt ki kell helyezni ugyanis az egyirányú útvonalat jelző táblákat a másik irányból is. Ez a fajta behajtani tilos tábla ugyanis csak így, vagyis az egyirányú útvonalat jelző táblával párosan helyezhető ki a KRESZ szerint. Valójában tehát 4 db táblát kellett hogy kihelyezzenek.
Fotók

Én is hozzászólok...
Neved: 
Biztonsági kérdés: Írd ide, hogy auto
Erre a spam védelem miatt van szükség. Köszönjük!

Napi ajánlat
Telitalálat az új Subaru WRX

Telitalálat az új Subaru WRX

Tanulmányként mutatkozott be New Yorkban az új Subaru WRX.
Sportosabb lett a Chevrolet Camaro

Sportosabb lett a Chevrolet Camaro

Bemutatkozott a megújult Chevrolet Camaro és egy új csúcsmodell.
Itt az új magyar luxusautó

Itt az új magyar luxusautó

A Mercedes-Benz CLA legnagyobb ellenfele, az Audi A3 Sedan is Magyarországon készül. Bemutatkozott.
Monacót építenek Győrben az alternatív autóknak

Monacót építenek Győrben az alternatív autóknak

Hetedszer rendezik meg Győrben az alternatív hajtású autók versenyét, a Széchenyi Futamot.
PARTNEREINK:
Heti Válasz Otomoto.hu Betegszoba.hu - Orvosiszótár.hu egészségügyi közösségi portál Nyereményfigyelő Médiahullám - ingyenes online médiaelemző szolgáltatás CityAutoRent autókölcsönő Hírmédia.hu HírSEO - hírek a weboldaladra 5 perc alatt GameStar